Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt na pierniku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

PIERNIK

mąka 1,5 szklanki
margaryna 0,5 kostki
mleko 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
jajko 2 sztuki
cukier pół szklanki

BISZKOPT

jajko 2 sztuki
mąka 2 łyżki
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt na pierniku

Kroki postępowania

1
Do większej miski dać margarynę i cukier, utrzeć dokładnie i dodać pod koniec 2 jajka. Miksować.
Krok 1 - Biszkopt na pierniku  foto
2
Następnie dodać pomieszaną mąkę i proszek do pieczenia i nadal miksować. Mleko zagotować, ostudzić, wlać do masy, dodać przyprawę do piernika. Całość zmiksować dokładnie i wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną.
Krok 2 - Biszkopt na pierniku  foto
3
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać, pod koniec dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera.
Krok 3 - Biszkopt na pierniku  foto
4
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką. Całość wylać ostrożnie na masę biszkoptową.
Krok 4 - Biszkopt na pierniku  foto
5
Wszystko piec w piekarniku ok. 50 minut w 180 st. Jeśli to możliwe na 35 minut ustawić piekarnik na obie strony pieczenia, a po tym czasie zmienić na pieczenie dolne (tylko piernik).
Krok 5 - Biszkopt na pierniku  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 18.05.2015 11:28
Zapowiada się bardzo ciekawie! Chętnie bym się poczęstowała!
Aannkaa82 18.05.2015 11:27
Fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak