Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na żeberkach i kiełbasie

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 70 dag
kapusta biała 1,5 kg
żeberka wieprzowe 75 dag
kiełbasa zwyczajna 30 dag
boczek 10 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
pieprz do smaku
pieczarki 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na żeberkach i kiełbasie

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną odciskamy /wodę zachowujemy/, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać. Następnie kapustę przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos. Żeberka opłukujemy, kroimy na kawałki, dodajemy do garnka z kapustą kiszoną, wlewamy wodę /do poziomu kapusty. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gotujemy na małym ogniu do czasu do czasu aż kapusta będzie miękka a mięso będzie odpadać od kości.
Krok 1 - Bigos na żeberkach i kiełbasie foto
2
Kapustę białą szatkujemy, przekładamy do oddzielnego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
Krok 2 - Bigos na żeberkach i kiełbasie foto
3
Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Gdy się wytopi tłuszcz dodajemy pokrojoną kiełbasę, oprószamy papryką i smażymy na rumiano.
Krok 3 - Bigos na żeberkach i kiełbasie foto
4
Z ugotowanej kiszonej kapusty wyjmujemy żeberka, kości odrzucamy, mięso kroimy i dodajemy z powrotem do garnka. Do kiszonej kapusty dodajemy również zrumienioną kiełbasę.
Krok 4 - Bigos na żeberkach i kiełbasie foto
5
Na patelnię, na której podsmażaliśmy kiełbasę wrzucamy oczyszczone, pokrojone pieczarki. Podsmażamy je do miękkości, solimy, pieprzymy i dodajemy do bigosu. Białą kapustę odcedzamy i dodajemy do kiszonej. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Krok 5 - Bigos na żeberkach i kiełbasie foto
6
W razie potrzeby bigos doprawiamy pieprzem, mieloną papryką i sokiem z kiszonej kapusty.
Krok 6 - Bigos na żeberkach i kiełbasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.03.2016 13:44
taki bigos to ja lubię :-)
Damiano
Damiano 29.03.2016 00:28
fajny bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak