Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos myśliwski trzydniowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1 kg
ziele angielskie 1 łyżeczka
królik 1 przodek
boczek wędzony 20 dag
kiełbasa z dzika 20 dag
kaczka 1 korpus
grzyby suszone 2 garście
wino czerwone 200 ml
żeberka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos myśliwski trzydniowy

Kroki postępowania

1
Surowe mięso czyli żeberka z dzika, przodek królika i korpus kaczki zalewamy minimalną ilością wody. Z dodatkiem soli gotujemy 30-40 minut na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy pozbywamy się kości, a samo mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Bigos myśliwski trzydniowy foto
2
Wrzucamy wymoczone i pokrojone grzyby suszone, dodajemy kapustę kiszoną (nieodciskaną) oraz poszatkowaną kapustę białą. Gotujemy na małym ogniu.
Krok 2 - Bigos myśliwski trzydniowy foto
3
W międzyczasie boczek kroimy w kosteczkę i dodajemy do kapusty (skórę z boczku nie kroimy tylko dodajemy w całości). W takim składzie bigos podgrzewamy około 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na noc do wystygnięcia.
Krok 3 - Bigos myśliwski trzydniowy foto
4
Następnego dnia bigos ponownie stawiamy na mały ogień. Dodajemy pokrojoną kiełbasę z dzika oraz przyprawy ziołowe jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz czarny. Podgrzewamy 2-3 godziny od czasu do czasu mieszając. Ponownie odstawiamy w chłodne miejsce.
Krok 4 - Bigos myśliwski trzydniowy foto
5
Ostatniego trzeciego dnia do bigosu dolewamy wino czerwone. Mieszamy i podgrzewamy niecałe 60 minut.
Krok 5 - Bigos myśliwski trzydniowy foto
6
Bigos jest gotowy. Ciepły podajemy na stół. Smacznego.
Krok 6 - Bigos myśliwski trzydniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 20.02.2013 15:05
Ten bigosik musiał wyśmienicie smakować.
Rafał10 21.01.2013 10:17
oj bardzo dobry bigos... zjadło by się :)
pacpaw 17.01.2013 15:21
@Joanna P ciężkie pytanie :o) Co do przypraw to tak jak w przepisie: jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty. Z solą było tak. Mięso zalewam niewielką ilością wody, solę i gotuję je do miękkości (w międzyczasie większość wody wyparuje, ale część pozostaje). Miękkie mięso pozbawiam kości i pozostawiam w tej resztce osolonej wody. Następnie do tego dodaję grzybki i resztę. Czyli cały bigos jest gotowany tak naprawdę na tej "początkowej" soli z wody. W smaku nie brakuje tej soli, dodam, że nie odciskam też kapusty kiszonej także trochę słonego smaku dostanie się również za jej sprawą. Ale ogólnie nie jest to jakiś mus i jak ktoś lubi może solić dowoli z ręki :o)
Joanna83 17.01.2013 12:27
Nie dodajesz do bigosu przypraw? Mam na myśli sól,pieprz,paprykę.Ale konkretnie chodzi mi o sól.Rozumiem,że jest posolone mięso,kiełbasa i boczek,ale czy wystarczająco bigos nią ''przejdzie''
Poison1988 17.01.2013 11:35
palce lizać!
adelajda 17.01.2013 05:53
super
Konczi 17.01.2013 03:34
Pięknie wygląda - pycha
IwonaKa 17.01.2013 00:05
pycha,taki jest najlepszy
kasiaw 16.01.2013 23:40
wygląda naprawdę pysznie
Cukiereczek13 16.01.2013 23:35
mmm musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak