Przepis i sposób przygotowania na: białe szparagi i wędzony łosoś w galarecie z koperkiem
Szparagi obrać i ugotować na parze lub w osolonej wodzie (4-5 min).
Żelatynę do mięs i ryb rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Do płynu dodać drobno posiekany koperek. Przygotować 1 lib 2 pojemniki w kształcie prostokątów lub kwadratów. Wyłożyć folią spożywczą, aby łatwiej było je wyjąć w pojemników.
Na dnie ułożyć warstwę łososia, potem ułożyć szparagi równolegle. Zalać zimną żelatyną do poziomu zakrywającego szparagi i wstawić do zamrażarki do stężenia. W zamrażarce będzie szybciej. Następnie ułożyć kolejną warstwę łososia i znów szparagi. Zalać żelatyną. Przykryć trzecią warstwą łososia. Jeśli zostało żelatyny zakryć nią górną warstwą łososia i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem wyjąć z pojemnika i odlepić folię. Skropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Pasuje do chleba, na kolację. Można udekorować zieleniną, pomidorkami, sałatą itp.