Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowe jabłka

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
cukier do smaku, do jabłek
cukier 0,5 szklanki do bezy
jabłka 6-7 sztuk
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe jabłka

Ryż gotujemy na sypko. Lekko studzimy.
Żółtka ucieramy ze śmietaną. Mieszamy z ugotowanym ryżem. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzch ścieramy jabłka. Posypujemy lekko cynamonem i cukrem do smaku. Całość zapiekamy około 20 minut w 180°C).
Po tym czasie nakładamy na jabłka bezę (Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy 0,5 szklanki cukru oraz mąkę).
Zapiekankę z bezą pieczemy około 10 minut w 180°C. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy i dosuszamy nasz wierzch. ( około 15 minut w 160°C).

Przed podaniem posypujemy cynamonem. Jabłka dodatkowo można posypać rodzynkami.

Ta słodka, cynamonowo-jabłkowa zapiekanka może być podana na obiad jako gorące danie lub na zimno jako deser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 30.04.2014 22:27
apetycznie wyglądają
gusia1000 14.01.2014 00:18
Smaczne to.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak