Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy chlebek gryczany
KROK 1.
Pełnoziarnistą mąkę gryczaną wsypujemy do dużej plastikowej miski, dodajemy suche drożdże, cukier trzcinowy, sól i wszystkie ziarna.
Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i dolewamy ciepłą (ale nie wrzącą!) wodę i ponownie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Powstałe ciasto jest dość rzadkie.
Miskę z nim przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
KROK 2.
Po tym czasie formę smarujemy masłem i obsypujemy ją drobno pokruszonymi płatkami owsianymi oraz wiórkami kokosowymi*, wlewamy wyrośnięte ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-25minut. Przed włożeniem do piekarnika obsypujemy wierzch ziarnami słonecznika i siemienia lnianego.
* Formę możemy obsypać także bezglutenowymi otrębami owsianymi. Polecam jednak płatki oraz wiórki kokosowe, które nadadzą chlebkowi niepowtarzalnego i niesamowitego aromatu.
KROK 3.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (pieczenie góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 25 minut (w sumie 45 minut) - do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu od razu wyciągamy z formy i studzimy na kratce.