Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baton z farszu na białą kiełbasę

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 10 g
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
ziele angielskie 3-4 szt.
Czosnek suszony Prymat 2-3 łyżeczki
woda 1/2 szkl.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Baton z farszu na białą kiełbasę

Ziele angielskie utłuc jak najdrobniej.
Mięso przełożyć do miski, dodać wodę, sól peklową i przyprawy - wyrobić jednolitą gładką masę.
Mięso nakryć i wstawić do lodówki na 8-10 godzin.
Arkusz folii aluminiowej złożyć na pół matową stroną do środka, aby ją wzmocnić.
Posmarować olejem.
Z mięsa uformować okrągły baton i owinąć możliwie szczelnie w folię - końcówki zawinąć jak w cukierkach.
Upiec w gorącym piekarniku przez 60 minut, wyjąć na kratkę, pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
Kroić w plasterki i używać do kanapek jako wędlinę lub kroić w grube plastry i podawać z dowolnym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fijolek91 10.10.2012 17:54
ciekawe:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak