Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baton ala twix

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

masło 95 gram
cukier 1/4 szklanki
mąka 3/4 szklanki

masa

masa krówkowa 1/2 puszki

polewa

czekolada 200 gram
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Baton ala twix

Ciasto: W misce ucieramy masło z cukrem i mąką (do powstania gładkiego ciasta kruchego). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na dno ciasto ( równomiernie rozkładamy). Na ciasto kładziemy folię aluminiową i rozkładamy kulki obciążające do pieczenia (ja używam grochu, może być też ryż, fasola itp.). Ciasto pieczemy w 180° przez 20 minut z grochem. Po tym czasie zdejmujemy folię z grochem i pieczemy dalej przez jakieś 15-20 minut (aż boki się zarumienią). Studzimy.
Nadzienie: Masę krówkową wykładamy na ostudzone ciasto. Całość wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godzinę. Wyjmujemy i tniemy na ok. 2 cm batoniki.
Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju.
Zanurzamy batoniki w czekoladzie. Układamy na kratce lub na talerzyku i wkładamy do lodówki na około 10-15 minut do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 04.01.2016 10:59
smaczny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak