Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk bogaty w świąteczne smaki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 4
koncentrat z buraków
jabłko
pietruszka 2
seler 1 mały
marchew 2-3
por mały lub pół dużego
suszone śliwki 4
Goździki całe Prymat
czosnek
Czosnek suszony Prymat
cytryna pół
Liść laurowy suszony Prymat
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk bogaty w świąteczne smaki

Kroki postępowania

1
Wieczór przed gotowaniem barszczu zalać grzyby i śliwki (oddzielnie) i zostawić na noc. Rano śliwki osączyć, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły.
Warzywa ubrać i pokroić. Wrzucić do garnka razem z grzybami, 2-3 ząbkami czosnku i śliwkami. Wlać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu kolorowego oraz 3 goździki. Zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
Krok 1 - Barszczyk bogaty w świąteczne smaki foto
2
Gotować ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Barszczyk najlepiej gotować dzień przed wigilią.
Krok 2 - Barszczyk bogaty w świąteczne smaki foto
3
Można tego samego dnia dodać koncentrat i lekko podgrzać - nie zagotowywać. *Schowałam do lodówki barszcz z warzywami, a kolejnego dnia (przed wigilią) odcedziłam, dolałam do smaku koncentratu, wrzuciłam garść majeranku i podgrzałam.
Krok 3 - Barszczyk bogaty w świąteczne smaki foto
4
Idealny esencjonalny barszczyk. W sam raz do uszek lub drożdżowych bułeczek.
Krok 4 - Barszczyk bogaty w świąteczne smaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak