Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz zabielany z wkładką
Wersja z warzywami i dodatkami: Będą potrzebne 2 garnki. Buraki i włoszczyznę obrać i podzielić na dwie części.
Pierwszą część pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. Następnie wywar przecedzić.
Drugą część warzyw pokroić w julienki, gotować w osolonej wodzie (1 litr) do miękkości. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić w kosteczkę. Jak warzywa zmiękną dodać ziemniaki i wywar z pierwszej części. Gotować do miękkości ziemniaków. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą, dodać mąkę, śmietankę, dokładnie wymieszać i wlać do wywaru. Do smaku dodać pieprz przecier pomidorowy i i zakwas burakowy. Na sam koniec dodać przepłukaną fasolę. Podawać ze świeżym koperkiem.