Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński jarski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 3 szt
włoszczyzna
ziemniaki 4 szt
pomidory 3 szt
fasola Jaś 3/4 szkl
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
zakwas buraczany 3 łyżki
śmietana kremówka 3/4 szkl
masło 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
cukier
koperek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński jarski

Fasolę namoczyłem, odstawiłem na noc. Odcedziłem, zalałem 3 szklankami świeżej wody, gotowałem do miękkości ( posoliłem po 30 minutach ).

Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Zielone części włoszczyzny związałem nicią, włożyłem do garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu.

Pomidory pokroiłem, poddusiłem na maśle ( 1 łyżeczka ). Przetarłem na sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty.

Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek i posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 09.09.2016 16:16
Pyszna zupa, koniecznie do zrobienia :)
Futka 09.09.2016 14:32
Mniam, mniam - przepyszny barszczyk
Motorek 05.09.2016 09:06
pyszna zupka
RenataZ-et 05.09.2016 09:00
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak