Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz ukraiński

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 300 gram
woda 3 litry
buraczki cwikłowe 3 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
ziemniaki szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól do smaku
przyprawa w płynie do smaku
olej do smażenia
ocet winny 1 łyżka
śmietana 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński

Fasolę namoczyć w wodzie na kilka godzin.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dać do osolonej wody i gotować na małym ogniu, dodać fasolę i drobno pokrojony czosnek.
Buraczki, marchewkę, pietruszkę i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko osobno podsmażać na patelni i dodawać do gotujących się ziemniaków i fasoli.
Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przyprawę w płynie i doprawić solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu winnego.
Śmietanę rozmieszać z mąką i wlać do zupy. Jak zakipi odstawić z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 23.02.2013 01:01
Pyszny barszczyk :-)
aisoglam 22.02.2013 22:09
Dawno nie jadłam, trzeba będzie zrobić :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak