Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz buraczano-szczawiowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw świeży duża garść
buraki 1 kg
wywar z kurczaka 1 litr
włoszczyzna mały pęczek
ocet jabłkowy 1-2 łyżki
cukier do smaku
Kucharek przyprawa do potraw
czosnek 2-3 ząbki
pieprz
makaron
śmietana 30% do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz buraczano-szczawiowy

Buraki ugotować lub upiec, ostudzić, obrać i drobno utrzeć.
Włoszczyznę pokroić dowolnie i ugotować z wywarem z kurczaka, aby powstał rosół - odcedzić.
Rosołem zalać utarte buraki, dodać wyciśnięty czosnek, kucharka, pieprz oraz trochę cukru do smaku.
Zakwasić odrobiną octu jabłkowego.
Podgrzewać kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia, następnie odcedzić.
W międzyczasie ugotować makaron lub użyć błyskawicznego.
Szczaw umyć i odwirować wirówką do sałaty - pokroić w drobne paseczki i dodać do gorącego barszczu.
Nakryć i ogrzewać kilka minut, aż szczaw zmięknie.
Do gotowego barszczu dodać makaron.
Można zabielić śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 29.12.2012 04:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak