Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany zapiekane z kaszą jaglaną

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Faszerowane bakłażany to sycące i pyszne danie, które idealne sprawdzi się jako bezmięsny obiad. W mojej wersji farsz składa się z bogatej w witaminy i składniki mineralne kaszy jaglanej, pieczarek, warzyw oraz ziół i jest przykryty delikatną mozarellą.

Składniki:

Na bakłażany zapiekane z kaszą jaglaną:

bakłażan 2 sztuki
kasza jaglana 0.5 szklanki
woda 1 szklanka
przecier pomidorowy 1 szklanka
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
pieczarki 6 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
ser mozarella 150 gramy
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól 1.5 szczypty
pieprz 1 szczypta

Porada

Do zapiekania najlepiej użyć tartego sera mozarella.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany zapiekane z kaszą jaglaną

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.

Bakłażany przekroić wzdłuż i wydrążyć, odkładając miąższ do miseczki. Zarówno wydrążone warzywa, jak i miąższ posolić i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone: pieczarki, miąższ bakłażanów oraz paprykę. Warzywa dusić ok. 15 minut, a następnie dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną, przecier oraz przyprawy. Całość dusić jeszcze kilka minut.

Farszem nadziać bakłażany, całość posypać startą mozarellą.

Zapiekać w 180 stopniach C przez ok. 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak