Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bakłażan faszerowany makaronem i mięsem mielonym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2
oliwa
makaron 1,5 szklanki np. rurki
pomidory krojone z puszki 1 mała puszka
mięso mielone wołowe 250g
cebula 1
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
mozarella 1 kulka
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: bakłażan faszerowany makaronem i mięsem mielonym

Bakłażany przekrawamy na pół, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.20 minut.
W międzyczasie kroimy cebulę i czosnek a następnie na rozgrzanej oliwie podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż nie będzie surowe. Dodajemy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody i wszystkie przyprawy. Całość dusimy aż woda wyparuje.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Upieczonego bakłażana lekko studzimy i za pomocą łyżki wyciągamy miąższ ze środka i dokładamy go do sosu. Ugotowany makaron również dodajemy do sosu pomidorowego z mięsem. Całość dokładnie mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i kładziemy na bakłażanach. Bakłażany pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 15 minut (zależy kto jaki lubi ser, nie którzy wolą bardziej spieczony )
smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 14.07.2015 13:44
bardzo smacznie wyglądają
jasiek 02.07.2015 19:56
na bogato
Mniam 02.07.2015 09:48
Pychotka! Uwielbiam bakłażana!
Małgorzata Pin 01.07.2015 16:21
Ciekawe połączenie składników
Stenka 01.07.2015 14:31
ciekawy przepis
bietka 01.07.2015 13:16
pyszne jedzonko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak