Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowo-czekoladowe risotto

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 120 gram
mleko 500-600 ml
masło 1/4 kostki
cukier 2 łyżki
morele suszone 6 sztuk
figi suszone 6 sztuk
rodzynki 1-2 łyżki
czekolada deserowa 0,5 tabliczki
orzechy włoskie 1 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowo-czekoladowe risotto

Masło rozpuszczamy na dużej patelni lub w rondelku.
Wsypujemy do niego ryż. Dokładamy cukier i podlewamy połową mleka. Razem gotujemy. Stopniowo w miarę wchłaniania dokładamy mleko. Ryż powinien być delikatnie al dente, w kremowym sosie mlecznym.
W międzyczasie czekoladę ścieramy na grubych oczkach, część odstawiamy do dekoracji. Bakalie kroimy na mniejsze części. Do gotowego ryżu dokładamy suszone owoce i orzechy. Wsypujemy czekoladę i szybko mieszamy. Niekoniecznie do całkowitego rozmieszania, efekt marmurkowaty także ładnie się prezentuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.01.2014 22:54
To coś dla mnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak