Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka ziemniaczana z boczkiem

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Babka ziemniaczana, zwana również babką kartoflaną to aromatyczne danie kuchni białoruskiej. Ze względu na jej łatwość przygotowania i wspaniały aromat sprawia, że sięgamy po przepis na nią coraz częściej w naszej, polskiej kuchni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w porze jesienno-zimowej. 

Składniki:

Składniki:

obrane duże ziemniaki 1 kg
cebula duża 1 sztuka
jajka duże 3 sztuki
boczek wędzony pokrojony w kostkę 200 g
boczek wędzony pokrojony w plastry 100 g
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
sos pieczeniowy jasny Kucharek 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana to bardzo popularna propozycja obiadowa. Najdłuższą czynnością w całym przepisie jest starcie ziemniaków, zwłaszcza gdy robicie to ręcznie na tarce. Możecie pomóc sobie maszynką jeśli takową posiadacie. Po odciśnięciu z nich nadmiaru soku, wystarczy dodać pozostałe składniki i przełożyć do formy. Jak sami widzicie przepis na babkę ziemniaczaną jest banalnie prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy. Babka ziemniaczana smakuje zarówno na ciepło - zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. 

1. Do miski ścieramy ziemniaki na tarce o małych oczkach i odciskamy nadmiar soku (możemy tutaj użyć maszynki do mięsa, by było szybciej) .Do ziemniaków ścieramy cebulę i całość mieszamy.

2. Jajka rozkłócamy w miseczce.

3. Do masy ziemniaczanej dodajemy smażony boczek, jajka, doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek i dokładnie mieszamy.

4. Formę do pieczenia smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i przelewamy do niej masę ziemniaczaną. Na tak przygotowaną babkę nakładamy plastry boczku, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na godzinę.

5. Babka będzie gotowa kiedy wierzch nabierze złotego koloru. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy jest upieczona - piekarnik wyłączamy, a babkę pozostawiamy w nim jeszcze na pół godziny .  

6. Gotową babkę kroimy na grube plastry. Każdą porcję przed podaniem polewamy Sosem pieczeniowym ciemnym Kucharek, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Jeśli babkę ziemniaczaną podajecie na ciepło, warto polać ją sosem pieczeniowym jasnym Kucharek. Dzięki temu danie będzie kompletne i smakowite. Z kolei, jeśli wolicie babkę ziemniaczaną jeść na zimno, świetnym dodatkiem do niej będzie kwaśna śmietana.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak