Przepis i sposób przygotowania na: Babka ziemniaczana z boczkiem
Babka ziemniaczana to bardzo popularna propozycja obiadowa. Najdłuższą czynnością w całym przepisie jest starcie ziemniaków, zwłaszcza gdy robicie to ręcznie na tarce. Możecie pomóc sobie maszynką jeśli takową posiadacie. Po odciśnięciu z nich nadmiaru soku, wystarczy dodać pozostałe składniki i przełożyć do formy. Jak sami widzicie przepis na babkę ziemniaczaną jest banalnie prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy. Babka ziemniaczana smakuje zarówno na ciepło - zaraz po upieczeniu, jak i na zimno.
1. Do miski ścieramy ziemniaki na tarce o małych oczkach i odciskamy nadmiar soku (możemy tutaj użyć maszynki do mięsa, by było szybciej) .Do ziemniaków ścieramy cebulę i całość mieszamy.
2. Jajka rozkłócamy w miseczce.
3. Do masy ziemniaczanej dodajemy smażony boczek, jajka, doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek i dokładnie mieszamy.
4. Formę do pieczenia smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą i przelewamy do niej masę ziemniaczaną. Na tak przygotowaną babkę nakładamy plastry boczku, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na godzinę.
5. Babka będzie gotowa kiedy wierzch nabierze złotego koloru. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy jest upieczona - piekarnik wyłączamy, a babkę pozostawiamy w nim jeszcze na pół godziny .
6. Gotową babkę kroimy na grube plastry. Każdą porcję przed podaniem polewamy Sosem pieczeniowym ciemnym Kucharek, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.