Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Cytrynowa!

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
stopiona margaryna 200 g
starta skórka cytyny 1
sok z cytryny 1/2 cytryny
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Cytrynowa!

Ciasto:

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut.

Lukier:

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder (szklanka lub troszkę więcej) i mieszać, aby nie było grudek. Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lurem polać babkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 07.06.2013 07:34
pyszna babeczka - a dlaczego w nazwie wykrzyknik ???
marta1221 06.06.2013 22:26
lubię takie cytrynowe babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak