Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z musem malinowym i bitą śmietaną

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Słodkie, kruche babeczki z orzeźwiającym, lekko kwaskowym musem malinowym i puszystą bitą śmietana to fajny pomysł na szybki deser do kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 280 g
masło 82% 150 g
jajko 1 szt.
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
cukier puder 88 g

Mus malinowy:

maliny świeże 500 g
woda 125 ml
cukier 5 łyżek
żelatyna deserowa 2 łyżeczki

Dodatkowo:

bita śmietana 1 szklanka
maliny świeże 1 garść
kolorowa posypka 1 garść
margaryna do smarowania formy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z musem malinowym i bitą śmietaną

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić ciasto i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.


2. Mus malinowy:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Maliny umyć, osuszyć, przełożyć do garnka, dodać cukier, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż maliny się rozpadną. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić aż mus lekko stężeje.


3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, malinami i posypać posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak