Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Babeczki są mocno sezamowe oraz dzięki dodatkowi cukru kokosowego - lekko karmelowe. I ostatnio - ulubione przez moją córkę - rodzynki... Naprawdę połączenie wszystkich tych składników jest zaskakująco rewelacyjne! Skorzystajcie z przepisu, a zapewniam, że jeszcze nie raz go powtórzycie.

Składniki:

Proporcje na 5 sztuk:

mąka pszenna 100 gramów
masło 50 gramów
cukier kokosowy 50 gramów
mleko 5 łyżek
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

sezam czarny 50 gramów
rodzynki 50 gramów

Porada

Możecie też użyć sezamu białego, ale czarny jest bardziej intensywniejszy w smaku i nie posiada goryczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami

Masło należy roztopić i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
W pierwszej misce wymieszać jajko, masło, mleko i cukier, a w drugiej - mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.

Suche składniki połączyć z mokrymi.

Na końcu do ciasta wmieszać sezam z rodzynkami.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Babeczki wyjąć z blachy i pozostawić na kratce do ostudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:08
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak