Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki korzenne z powidłami śliwkowymi
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon - przesiać i wymieszać.
W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać dokładnie do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ( całe ) ubić z cukrem na puszystą masę. Ubijając dalej dodać ekstrakt waniliowy. Następnie dodać przestudzoną masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Na koniec dodawać śmietanę na zmianę z suchymi składnikami, mieszając tylko do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich połowę ciasta, wyrównać. Na środek kłaść po jednej łyżeczce powideł, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać.
Piec 20 - 22 min w temperaturze 170°C, najlepiej z grzaniem góra - dół, do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.
Wystudzone babeczki można udekorować polewą czekoladową. W tym celu 100 g mlecznej czekolady i 30 g masła roztopić w kąpieli wodnej. Pełną małą łyżeczkę polewy rozprowadzić po każdej babeczce.
Smacznego :)