Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aromatyczna pieczona karkówka

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 1,2 kg
czosnek 4 ząbki
cynamon 0,5 łyżeczki
gałka muszkatołowa 0,5 łyzeczki
sok z cytryny 2 łyzeczki
miód 2 łyzeczki
biały balsamico 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
jałowiec 10 ziaren
tymianek 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Aromatyczna pieczona karkówka

Kroki postępowania

1
Do miski wlać olej, miód i biały gęsty balsamico. Dodać 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte, cynamon, gałkę, sok z cytryny, sól, pieprz, połamane liście laurowe i ziarna jałowca oraz tymianek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Aromatyczna pieczona karkówka foto
2
Mięso umyć, osuszyć i włożyć do metalowej miski. Polać marynatą, natrzeć dokładnie z każdej strony. Przykryć folią i schować do lodówki na przynajmniej 24 godziny (moja karkówka marynowała się 48h). Przez ten czas należy ją kilka razy przewrócić.
Krok 2 - Aromatyczna pieczona karkówka foto
3
Karkówkę wyjąć jakiś czas przed pieczeniem by doszła do temperatury pokojowej. Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałości marynaty z dna miski. Szczelnie zawiązać.
Krok 3 - Aromatyczna pieczona karkówka foto
4
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1,5 godziny. Po wystudzeniu pokroić w plastry.
Krok 4 - Aromatyczna pieczona karkówka foto
5
Karkówka jest mięciutka i soczysta. Można ją zjeść na kanapce lub podać z sosem na obiad.
Krok 5 - Aromatyczna pieczona karkówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 08.01.2014 10:48
Wyśmienicie przygotowane mięsko, doskonale przyprawione:)
Klausia 07.01.2014 18:53
piękne mięsko i jakie aromatyczne :)
Piter 31 07.01.2014 11:10
Bardzo lubię karkówkę.
Alex_M 07.01.2014 10:15
@migotka, boczek też uwielbiam :) @anemon, polecam dodatek cynamonu do mięs :)
Katarzyna59 07.01.2014 09:23
przepyszna karkóweczka
anemon 07.01.2014 08:44
Muszę wypróbować Twój pomysł z cynamonem do mięsa, brzmi bardzo zachęcająco.
fotoviderek 07.01.2014 07:17
Pyszne mięsko :)
migotka28 06.01.2014 22:32
pyszne mięsko ja dzisiaj piekłam boczuś
Aannkaa82 06.01.2014 20:30
Lubie takie domowe miesko :) pysznosci. Ja bym tylko ten tymianek zamieniła na coś innego bo to chyba jedyna przyprawa której po prostu nie toleruje :)
teresa18 06.01.2014 15:11
Pysznie aromaryczna
Wacław 06.01.2014 13:01
apetyczna ta karkóweczka :-)
Łucja 06.01.2014 12:26
takie mięsko najlepsze :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak