Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Antar z imbirem i sosem maślano- kokosowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

antar 2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
mandarynka 1 sztuka
imbir 4 plasterki
cytryna 4 plasterki
sok z cytryny 2 łyżki
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
mleko kokosowe 1/2 szklanki
olej do smażenia 1/3 szklanki

Porada

Dziś postanowiłam poeksperymentować z takim pół tajskim smakiem. Do marynaty dodałam imbir i sok z cytrusów , a sos zrobiłam na bazie mleka kokosowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Antar z imbirem i sosem maślano- kokosowym

Kroki postępowania

1
Oskrobać i oczyścić antary. Delikatnie przeciąć od strony brzusznej i usunąć kręgosłup uważając by nie przeciąć ryby na dwa płaty ( ma być cała).Umyć.
Ułożoną w pojemniku rybę posolić i posypać pieprzem. Polać sokiem z cytryny ( wyciśnięte plasterki - wrzucić je potem do marynaty), mandarynki i 2 łyżkami oleju. Do marynaty dodać kilka plasterków imbiru .Zostawić rybę w marynacie 30 minut.
Krok 1 - Antar z imbirem i  sosem maślano- kokosowym foto
2
Wyjąć antary z marynaty i osuszyć .
Posypać jeszcze raz solą i pieprzem. Oprószyć mąką.
Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić do niego wyjęty z marynaty imbir i podsmażyć na rumiano *. Usunąć na bok patelni. Na aromatyzowanym tłuszczu usmażyć ryby na rumiano.
Krok 2 - Antar z imbirem i  sosem maślano- kokosowym foto
3
W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać łyżkę mąki. Zrobić biały sos rozprowadzając zasmażkę mlekiem kokosowym. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i solą.
Podawać z dzikim ryżem, sosem i miksem sałat z lekkim cytrusowym dresingiem.
* Dzięki podsmażeniu imbiru na oleju na którym potem smażymy rybę imbirowy smak przechodzi do ryby nie tylko z imbiru w marynacie , ale również z tego smażonego.
Podpowiadam ,że taki usmażony na rumiano imbir jest bardzo smaczny - spokojnie można nim obłożyć rybę podając na stół ( ja zapomniałam- zdjęłam z patelni na podstawkę by ułożyć do zdjęcia i odsunęłam na bok - ale nic straconego i tak zjadłyśmy )

Krok 3 - Antar z imbirem i  sosem maślano- kokosowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak