Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasek z czekoladą pod kokosową chmurką

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Orzeźwiające przełamane słodką czekoladą pod kokosową chmurką.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 szt.
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 0.5 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa śmietankowa:

śmietana kremówka 0.5 litra
cukier puder 0.5 szklanki
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
czekolada mleczna 0.5 tabliczki

Dodatkowo:

galaretka pomarańczowa 2 opakowania
woda 700 ml
ananas 1 puszka

Prażony kokos:

wiórki kokosowe 150 g
margaryna 2 łyżki
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasek z czekoladą pod kokosową chmurką

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 20 min w 170 °C. Biszkopt przecinamy na pół, dolny blat lekko nasączamy sokiem z ananasa, a z górnego wykrajamy krążki za pomocą literatki .

2. Ananasa kroimy w małą kostkę i układamy na biszkopcie zalewamy dobrze tężejącą galaretką.


3. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, tężejącą połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z masą. Wylać na ciasto zostawiając 3 łyżki na górę.


4. Wykrojone biszkopty nasączamy w soku z ananasa i układamy na masie. Smarujemy masą.


5. Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kokos. Podprażamy na lekko złoty kolor. Posypujemy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak