Przepis i sposób przygotowania na: Amur z grilla
Amur grillowany to bardzo pyszna propozycja zarówno na przyjęcie w ogrodzie lub codzienny obiad.
- amura dobrze dopraw - gotowa mieszanka ziół oraz świeży koperek to aromatyczne kompozycja,
- zanim przystąpisz do grillowania amura przeczytaj dokładnie opis przygotowania.
Kroki postępowania
Świeżego amura należy pozbawić łusek oraz wypatroszyć z wnętrzności, dokładnie myjemy go z zewnątrz i od środka pod wodą z kranu.
Do środka każdego z kawałków wkładamy ok.0,5 łyżeczki masła oraz 2 gałązki kopru, przyprawę do ryb, sól oraz pieprz.
Rybę układamy na folii, posypujemy solą, kładziemy ponownie kawałek masła i koperek - zawijamy w folie. Z każdym kawałkiem ryby postępujemy podobnie.
Rybę grillujemy 20-25 minut i dwukrotnie obracamy na drugą stronę.
Ugrillowaną rybę wyjmujemy z foli i podajemy do obiadu lub ulubionego bukietu z warzyw.