Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na gołąbki

kiszka ziemniaczana 8 szt
kapusta biała 8 liści
boczek wędzony 8 plastrów
Smalec wieprzowy 2 łyżki
sól i pieprz

Na sos

cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
pomidory suszone Smak 4 szt
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
sól i pieprz
woda 500 ml

Porada

Najlepiej jeżeli użyjemy domowego smalcu ze skwarkami

Przepis i sposób przygotowania na: Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej

Kroki postępowania

1
Kapustę sparzyć, ściąć nerwy. Na każdym liściu ułożyć plaster boczku i kiszkę ziemniaczaną,
Krok 1 - Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej foto
2
doprawić solą i pieprzem, zawijać jak gołąbki.
Krok 2 - Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej foto
3
Gotowe al'a gołąbki układać w wysmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym. Pozostały smalec ułożyć na wierzchu kapusty. Z wierzchu posypać jeszcze solą i pieprzem. Przykryć pokrywką, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st C prze 35-40 min.

Sos: cebulę, pomidory i czosnek drobno posiekać i podsmażyć. Kiedy cebula już się zeszkli zalać ą wodą i dodać przyprawy oraz koncentrat. Sos zagęścić mąką. Gołąbki podawać gorące z sosem. Smacznego!
Krok 3 - Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak