Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa-krem z pieczarek
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju i maśle. Po odparowaniu wody dodajemy pokrojone w kostkę cebule (można także zrobić odwrotnie - najpierw podsmażyć cebulę, a do niej dodać pieczarki). Pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pieczarki wraz z warzywami i szklanką rosołu blendujemy na gładką masę. Całość dodajemy do gotującego się rosołu (czystego, bez mięsa i warzyw). Gotujemy przez 10-15 minut, do połączenia smaków. Pod koniec można zagęścić mąką (jeśli zupa jest dostatecznie gęsta - pominąć) i zaprawić śmietaną. Przyprawić do smaku (moja zupa jest pikantna). Można podać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (ja pominęłam). Smacznego!