Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitna zupa-krem z pieczarek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rosół 2 litry
pieczarki 600 gram
cebula 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
śmietana 18-procentowa do smaku
masło 1 łyżeczka
olej do smażenia 1 łyżeczka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa-krem z pieczarek

Do przygotowania tej zupy bardzo przyda się rosół - każda jego ilość jest ważna. Może być z poprzedniego dnia, albo ugotowany specjalnie na potrzeby zupy. Warto też zachować warzywa, ale o tym za chwilę (w celu nadania smaku i zagęszczenia zupy).
Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oleju i maśle. Po odparowaniu wody dodajemy pokrojone w kostkę cebule (można także zrobić odwrotnie - najpierw podsmażyć cebulę, a do niej dodać pieczarki). Pod koniec smażenia przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pieczarki wraz z warzywami i szklanką rosołu blendujemy na gładką masę. Całość dodajemy do gotującego się rosołu (czystego, bez mięsa i warzyw). Gotujemy przez 10-15 minut, do połączenia smaków. Pod koniec można zagęścić mąką (jeśli zupa jest dostatecznie gęsta - pominąć) i zaprawić śmietaną. Przyprawić do smaku (moja zupa jest pikantna). Można podać z dodatkiem posiekanej natki pietruszki (ja pominęłam). Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 26.10.2012 18:12
super
Poison1988 26.10.2012 17:54
Wszystko co z pieczarkami bliskie moim kubkom smakowym :D
wojtek5 26.10.2012 17:49
smakowita
Marta1986 26.10.2012 17:07
pycha
Roksana1 26.10.2012 16:33
mniam:)
fijolek91 26.10.2012 16:32
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak