Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

A la crostini z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bagietka 2 małe
oliwa
kurki 200 g
masło 2 łyżki
cebula 1/2 średniej
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
pieprz 3/4 łyżeczki
sól mała szczypta
zioła włoskie do smaku
śmietana 10% 1 łyżka
ser żółty 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: A la crostini z grzybami

Bagietki tniemy skośnie na małe kromeczki (na przysłowiowy „jeden kęs”) grubości około 1 cm. Następnie skrapiamy nasze małe kanapeczki oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku (200 stopni około 6-7 minut) lub tosterze do pożądanej chrupkości ( u mnie ze względu na indywidualne upodobania część crostini jest bardziej, a część mniej dopieczona).
Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, smażymy do lekkiego zarumienienia.
Kurki tniemy w kostkę. Dorzucamy do cebulki i smażmy na większym ogniu około 3-4 minuty w celu odparowania jak największej ilości wody. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy łyżkę śmietanki 10% i przyprawy – ostrą paprykę, pieprz, sól i zioła włoskie (3 przekręcenia młynka), mieszamy co jakiś czas. „Smażymy” tak nasze kurki z 3-4 minuty. Na koniec próbujemy czy odpowiadają nam w smaku.
Na przygotowane crostini wykładamy po łyżeczce „farszu” grzybowego. Następnie każdą kromeczkę posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
Blachę z crostini wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wyłącznie do stopienia sera. Wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak