Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Paruchy / kluski na parze z gulaszem "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 500 g
mleko ciepłe 3/4 szklanki
jajko 2 szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
roztopione masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: " Paruchy / kluski na parze z gulaszem "

Do miski kruszymy drożdże.

Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko.

Dokładnie mieszamy.

Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól.

Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.

Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

Wyrabiamy na gładkie ciasto.

Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Wyrośnięte dzielimy na bułeczki
( wyjdzie ok. 13-15 szt ).

Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut.

Do dużego garnka nalewamy wodę.

Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody!

Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki.

Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut

Przekładamy delikatnie na talerz.

Polewamy gorącym sosem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Moni_Wwo 13.10.2013 11:03
gulasz wygląda mega apetycznie!
babajaga1969 26.03.2013 11:38
ja też przeważnie jadłam je ze słodkimi dodatkami, ale te są kuszące :)
Habibi 26.03.2013 09:22
Polska odmiana czeskiego knedla :) Też tak czasami jemy ...
Kasia35 26.03.2013 08:03
ja też nie jadłam jeszcze z gulaszem
Mati13 25.03.2013 22:14
u mnie się je jada tylko na słodko, ale skorzystam z przepisu
Sisterskitchen 25.03.2013 21:37
jeszcze nigdy nie jadłam z gulaszem, zazwyczaj jadam je na słodko, muszę spróbować inaczej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak