Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokieciki ryżowe z selerem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż długoziarnisty 150 g
seler korzeniowy 500 g
pietruszka 1 szt
marchew 1 szt
cebula 1 mała
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
masło 2 łyżki
sól
pieprz
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
kurkuma 1/2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 duże
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki
olej do smażenia

Porada

Świetnie smakują z sosem pomidorowym, pieczarkowym, albo z jogurtem

Przepis i sposób przygotowania na: Krokieciki ryżowe z selerem

Ryż ugotować od miękkości z dodatkiem soli (ok 30 minut), następnie odcedzić i wystudzić.

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulkę, jak zacznie się rumienić dodać masło i warzywa, podsmażyć aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać przyprawy, wymieszać, odstawić do wystudzenia.

Ryż połączyć z warzywami, dodać jajka, wymieszać, formować krokieciki wielkości ok 7 cm, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor, następnie osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 19.12.2016 21:15
pyszna propozycja
Bernadeta1 17.12.2016 21:47
smaczne jedzonko
Futka 16.12.2016 13:31
Świetne i smakowite krokieciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak