Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy z gotowaną cytryną

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 2 kg
cytryna 1 szt
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy z gotowaną cytryną

1. Cytrynę dokładnie szorujemy, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu ok 15 minut. Studzimy.

2. Truskawki myjemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z szypułek, wrzucamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem, a następnie odstawiamy na ok 1 godzinę, aby puściły sok.

3. Cytrynę w całości mielimy w blenderze i dodajemy do truskawek, dokładnie mieszamy i stawiamy na ogniu. Całość gotujemy tak długo, aż dżem zgęstnieje. Moja metoda jest bardzo prosta - dżem jest gotowy, gdy z wierzchu zniknie cała piana. U mnie etap gotowania trwał ok 1,5 godziny, ale można go oczywiście wydłużyć.

4. Do wyparzonych i suchych słoików wlewamy gorący dżem i dokładnie zakręcamy. Na ok 10 minut słoiki stawiamy na zakrętkach.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 13.12.2015 22:31
jakie ładne
Anna169Hosz 24.06.2015 11:58
Ciekawy dżemik!
Konczi 24.06.2015 10:50
pyszny dżemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak