Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zaczyn

drożdże świeże 20 dkg
mąka pszenna 3 łyżki
mleko ciepłe 1/2 szkl.
cukier 1 łyżka

Farsz

masło 50 dkg
czosnek ząbki 4 szt.
pieczarki 3 szt.
natka pietruszki
ser cheddar 10 dkg

Bułki

mąka pszenna 3 szkl.
mleko ciepłe 1/2 szkl.
jajko 1 szt.
masło 30 dkg
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

Kroki postępowania

1
Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Przesmażyć na patelni z odrobiną masła oraz soli i wystudzić. Pietruszkę pokroić drobno. Czosnek przecisnąć przez praskę.

W miseczce wymieszać wszystkie składniki i doprawić solą i pieprzem.
Krok 1 -  Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe foto
2
Przygotować zaczyn:
W misce rozkruszyć drożdże z dodatkiem cukru oraz mąki. Zalać 1/2 szkl. ciepłego mleka (nie może być gorące) i wymieszać, aby pozbyć się grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia

Mąkę przesiać do miski, dodać zaczyn, jajko połączone z roztopionym masłem i mlekiem oraz sól. Wyrabiać masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski, ale jeszcze będzie się kleić. Powstałe ciasto uformować w kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Krok 2 -  Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe foto
3
Wyrośnięte ciasto odgazować pięścią, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowany farsz a następnie pociąć na 6 pasów (wzdłuż). Każdy pas nałożyć na siebie (jeden na drugi) i pociąć na kwadraty.
Krok 3 -  Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe foto
4
Foremkę na muffinki wysmarować masłem i posypać mąką. Każdą bułeczkę przełożyć bokiem do formy, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min.
Krok 4 -  Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe foto
5
Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 15 min. Studzić na kratce.
Krok 5 -  Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 17.01.2016 14:57
Zapiszę sobie przepis, bo smak znam, ale podoba mi się forma podania :)
Jagódka77 13.01.2016 11:48
swoim wyglądem zachęcają do spróbowania
Poison1988 13.01.2016 08:05
wyglądają bardzo apetycznie :)
monikaT83 11.01.2016 23:21
pomyslowe, pyszne i aromatyczne
Barbara13 11.01.2016 19:58
jak dla mnie rewelacja
Bernadeta1 11.01.2016 17:50
super prze[pis na smaczne bułeczki
Wiesława1 11.01.2016 17:26
Świetna propozycja
ewasylwia 11.01.2016 16:28
Pięknie wyglądają
Ola1young 11.01.2016 15:20
ciekawe bułeczki :)
Ewa Wojtaszko 11.01.2016 11:28
pomysłowe
mysza75 11.01.2016 10:30
jakie fajne buły
Mniam 11.01.2016 09:37
Świetnie wyglądają, na pewno były pyszne :)
sliwka 11.01.2016 08:48
Fajny przepis;) Pychota;))
Maridka19 11.01.2016 08:09
Muszą być pyszne :)
Łukasz15 10.01.2016 22:18
Ciekawy przepis
wwwiolka 10.01.2016 21:57
Bardzo fajny przepis.
kloruś 10.01.2016 21:21
Smakowita propozycja! Pycha!
norweska20 10.01.2016 21:11
super pomysł. Z chęcią bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak