Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Jaki –taki” ,krem kurczakowy po japońsku.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 12 szt
rosół grzybowy 1000 ml
groszek zielony 0,5 puszka
dymka ze szczypiorkiem 2 szt
jajko 4 szt
brandy 1 łyżka
sok z cytryny 0,5 szt
sól, pieprz
sałata liście 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: „Jaki –taki” ,krem kurczakowy po japońsku.

Danie bardzo eleganckie ,ale i trochę pracochłonne ,odpowiednie na domową wielką galę.Warto przed galą zrobić próbę generalną na domowy użytek ,dla stałych stołowników.
Wykonanie.
Pieczarki, tylko głowy ,oczyścić ,skropić sokiem z cytryny i wrzucić na 1 min do wrzącego rosołu. Odstawić na 1 h. Następnie wyjąć i poszatkować w plastry. Mięso ,groszek (bez zalewy) ,drobno posiekaną dymkę wymieszać dokładnie z brandy i rozłożyć do 6 kokilek. Jajka ubić z solą i pieprzem ,wymieszać z letnim rosołem i nalać do kokilek ,każdą porcję nakryć listkiem sałaty. Kokilki umieścić w rondlu (brytfannie)wypełnionej wodą do ¾ wysokości kokilek. Gotować na małym ogniu ok.20 min ,tak by zupa zgęstniała. Można też wstawić brytfannę na 20 min do nagrzanego piekarnika. Podawać na ciepło-zimą lub na zimno-latem albo jak chcemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 15.01.2014 11:08
ciekawe, może być
aniagdz 15.01.2014 08:57
ciekawy przepis:)
Magula 15.01.2014 08:18
OO ta brendy mnie zaintrygowała w tym przepisie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak