Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„HAMIŁKI” z ziemniaków

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
ser żółty 10 dag
jaja 2 szt.
śmietana 2 łyżki
mąka zwykła 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Koperek lub kminek
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: „HAMIŁKI” z ziemniaków

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przetrzeć przez praskę, wystudzić, i połączyć z żółtkami, utartym serem i resztą składników. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, przyprawić do smaku (możemy dodać suszonych ziół) i formować kotleciki w kształcie oscypka. Smażyć z czterech stron na złoty kolor na wolnym ogniu, w małej ilości tłuszczu. Podawać z dobrą kwaśną śmietaną, możemy również użyć ziemniaki z poprzedniego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 09.11.2013 21:18
Pychotka!!! Fajny przepis
aniagdz 05.11.2013 09:07
pierwszy raz widzę nazwe taką, a przepis fajny:)
ao_12 04.11.2013 21:43
smaczne są te kotleciki :)
Monika-twin 04.11.2013 20:50
i do tego keczup ;0
iwi 04.11.2013 20:47
Pyszne ziemniaki
Renata9 04.11.2013 20:27
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak