Pasta na kanapki, któż z nas jej nie lubi? Możemy zrobić ją na śniadanie czy kolację. Takim głównym składnikiem pasty może być wędzona ryba, twaróg czy gotowane jajka lub wędlina. Jeśli mamy te składniki to potem już możemy szaleć z dodatkami. Niby proste, a jakie smaczne i za każdym razem nasza pasta może mieć inny smak. A to dzięki różnym dodatkom właśnie. Mogą być mniej lub bardziej kaloryczne, mniej lub bardziej kolorowe.
Zapraszam po smaczne pomysły na pasty kanapkowe.
Pasta śniadaniowa
3 jajka ugotowane na twardo
250 g półtłustego twarogu
1 pęczek szczypiorku
25 g kiełków rzodkiewki
1 garść świeżego szpinaku
3 ogórki konserwowe
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżka majonezu
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
Twaróg wrzucić do miski i rozdrobnić widelcem.
Szpinak umyć, osuszyć i posiekać, także posiekać szczypior.
Jajka obrać i pokroić w kostkę za pomocą specjalnej siatki do krojenia. Ogórki drobno pokroić także w kostkę. Wszystkie pokrojone i posiekane składniki wrzucić do twarogu, dodać kiełki, jogurt i majonez oraz przyprawy. Całość wymieszać.
Gotową pastę podawać np. z waflami ryżowymi, chrupkim pieczywem lub innym ulubionym.
Pasta rybno-jajeczna
5 jajek ugotowanych na twardo
1 wędzona makrela
1/2 pęczka szczypiorku
5 plasterków pora (jasna część)
15 g kiełków rzodkiewki
3 małe ogórki konserwowe
3 łyżki majonezu
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Makrelowa pasta kanapkowa
1 wędzona makrela
3 jajka ugotowane na twardo
1/2 czerwonej papryki
3 dymki ze szczypiorem
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżka majonezu
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
Makrelę obrać ze skóry, pozbawić grzbietu i usunąć dokładnie ości. Podzielić ją na małe kawałeczki. Dymkę opłukać i pokroić.
Paprykę pokroić w małą kosteczkę a jajka po obraniu pokroić na siatce do sałatki. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać majonez, musztardę i przyprawy i wymieszać. Pastę podawać z pieczywem.
Pasta z wędliny
6 plasterków kiełbasy szynkowej
5 plasterków żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
1 czubata łyżka kiełków brokuła
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka majonezu
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
czosnek granulowany do smaku