8 jajek
odrobina zielonego barwnika spożywczego
6 łyżek mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szk cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masa :
1 l śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
cukier do smaku
dodatkowo :
4 kiwi
1 puszka brzoskwiń
1/2 granatu
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Białka jajek ubić z cukrem dodając go partiami.
Dodawać po jednym żółtku oraz barwnik i ekstrakt.
Gdy masa jajeczna jest gotowa dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Mieszać delikatnie.
Masę przełożyć do formy o wymaiarach 34 x 24 cm ale na dno wyłożyć papier do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut a potem go wystudzić i przekroić na dwa placki.
Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić razem z obranym kiwi i wydrążyć pestki granatu.
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić.
Sok z brzoskwiń rozcieńczyć odrobiną wody.
Pierwszy ułożyć na podkładzie i nasączyć go.
Rozsmarować dżem, nałożyć porcję śmietany i rozłożyć połowę brzoskwiń i kiwi.
zakryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować śmietaną.
Dowolną końcówką udekorować boki i brzeg tortu na górze i wykończyć resztą brzoskwiń i kiwi i rozsypać pestki granatu.
Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.