Należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch. Po włosku "zucchina" to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najsmaczniejsza jest kiedy ma ok. 15-20 cm. Możemy jeść ją na surowo, smażyć jej kwiaty, przyrządzać leczo, piec z jej dodatkiem ciasta i pieczywo. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju.
Cukinia, podobnie jak arbuz i ogórek należy do rodziny dyniowatych. Ojczyzną cukinii jest Meksyk oraz tereny Ameryki Południowej. I choć dziś uprawia się ją głównie w krajach śródziemnomorskich, cukinia przystosowała się doskonale również do naszych warunków klimatycznych i doczekała nawet polskich odmian - jedną z nich jest żółtopomarańczowa Atena Polka F1. Różne kolory skórki czy bardziej wyrazisty smak zależą od konkretnej odmiany tego warzywa. W niektórych regionach zwyczajowo stosuje się podział na cukinię o zielonej skórce i bladożółtego kabaczka. Powodem, dla którego warto zajadać się cukinią jest nie tylko smak, ale też wartości odżywcze i korzystny wpływ na zdrowie. Mówi się, że cukinia ma więcej witamin i minerałów niż inne warzywa dyniowate. Jest bogatym źródłem witaminy A niezbędnej do prawidłowego widzenia i naszej odporności. |
Zawiera witaminy z grupy B, potrzebne m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu i sprawnego trawienia oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, jest potrzebna dla rozwoju i regeneracji tkanek oraz dobrej kondycji zębów i dziąseł. Witaminy A, C i z grupy B wrażliwe są na działanie wysokiej temperatury, dlatego bardzo młode cukinie warto jadać na surowo, razem ze skórką.
Cukinia zawiera również składniki mineralne m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo to odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Obok m.in. czosnku, czarnej porzeczki czy pomidorów cukinia zalecana jest również w diecie przeciwnowotworowej. Warzywo to warto docenić również ze względu na obecność luteiny i zeaksantyny, które chronią siatkówkę oka, zmniejszając ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
|
Jak przygotować pożywne i lekkie śniadanie z dodatkiem cukinii?
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę, czosnek i chili drobno siekamy, cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy i też kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek i chili i chwilę podsmażamy. Wrzucamy cukinię i paprykę, dodajemy drugą łyżeczkę oliwy i smażymy mieszając przez ok. 2 - 3 minuty. W międzyczasie doprawiamy solą aby warzywa zmiękły. Dodajemy przyprawy: 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy i 1/4 łyżeczki garam masala. Dodajemy pomidory, solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i smażymy ok. 4 - 5 minut mieszając od czasu do czasu. Do potrawy wbijamy jajka, przykrywamy i gotujemy ok. 3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie aksamitne i płynne. Posypujemy listkami bazylii i podajemy. Bardzo ważne, aby do przygotowania tej potrawy użyć najwyższej jakości jajek od kur z chowu wolnowybiegowego, takich jak od Kurki Wolnej.
Z cukinii, marchewki, cebuli, bakłażana i pomidorów możemy przyrządzić cudowne ratatouille i podać je do aromatycznej piersi z kurczaka. Filety kurczaka rozbijamy na równomierne płaty o grubości około 1 cm, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Kurczaka nacieramy startym imbirem, czosnkiem, kminem rzymskim, kolendrą, sokiem z cytryny i oliwą i zaczynamy przygotowywać warzywa. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę papryki: chili i czerwona. Smażymy na średnim ogniu przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Warzywa przesuwamy na boki patelni, w środek wlewamy kolejną łyżkę oliwy i dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i cukinię. Smażymy przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sparzone, pozbawione skórek, nasion i soku pomidory. Doprawiamy solą i smażymy przez około 1 - 2 minuty. Odstawiamy z ognia, mieszamy z 2 łyżkami oliwy extra vergine i posypujemy świeżym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Piersi wraz z marynatą obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej, kolendry, kminu, soli i pieprzu. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów, aż będą ładnie zrumienione. Podajemy z przygotowanym ratatouille.
Ale cukinia to nie tylko aromatyczne i zdrowe dania wytrawne. Z jej dodatkiem można wyczarować cudowne ciasto upieczone na oliwie z oliwek. Z dodatkiem orzechów włoskich, cynamonu, imbiru, polane cytrynowym lukrem, który dodaje mu świeżości i lekkości. Orzechy wykładamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC często mieszając. Następnie studzimy je i siekamy na drobne kawałeczki. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami. Wysokiej jakości jajka i cukier ubijamy przez kilka minut, na wysokich obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej, gęstej masy. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ponownie ubijamy. Powoli, nie przerywając ubijania, wlewamy oliwę. Dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy startą cukinię, drobno posiekane orzechy i krótko mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, lekko studzimy i lukrujemy.
Smacznego!