Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_13931011_s

Bakłażanowe "caprese"

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele potraw. Można je nafaszerować, zrobić z nich "makaron", zapiekankę, ugotować zupę... Cukinia i bakłażan - kiedyś niedoceniane, dzisiaj zdobywają coraz więcej zwolenników. Są zdrowe, niedrogie i, co ważne, szybkie w przygotowaniu. A więc do dzieła, tzn. do kuchni. Dzisiaj proponuję bakłażana zapiekanego z mozzarellą, czyli wariację na temat włoskiego "caprese". 

 

 

Krok 1

1 bakłażan

1 szalotka

1 ząbek czosnku

oliwa

świeża bazylia

1 dojrzały pomidor

1 opakowanie (ok. 125 g) mozzarelli

sól

pieprz

 

Krok 2

Bakłażana pokrój na plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

 

Krok 3

Plastry bakłażana usmaż porcjami na złoty kolor na oliwie i wyjmuj na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Krok 4

Szalotkę i czosnek bardzo drobno posiekaj i rozłóż w naczyniu żaroodpornym.

 

Krok 5

Pomidora i ser mozzarella pokrój w plastry.

 

Krok 6

Na cebuli i czosnku poukładaj plastry bakłażana, następnie plastry sera mozzarella, listki bazylii i plastry pomidora.

 

Krok 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i zapiekaj przez około 10 minut.

 

 

1

Łukasz Konik

Urodzony w Gorzowie Wielkopolskim. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni.

WIĘCEJ o Łukaszu Koniku

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz