Łukasz Konik

1

Łukasz Konik

 Urodzony w Gorzowie Wielkopolskim. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Łukasz Konik - Urodzony w Gorzowie Wielkopolskim. Absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

 

Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w Technikum Gastronomicznym w Gorzowie Wielkopolskim. Łukasz Konik swoje doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce oraz zagranicą. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN w Warszawie.

 

W grudniu 2009 roku Fundacja Klubu Szefów Kuchni przyjęła Łukasza do swego grona jako najmłodszego Szefa kuchni.

 

Jego kulinarną miłością jest kuchnia francuska, a wielką pasją - kuchnia molekularna.

 

Realizuje pokazy i warsztaty z cyklu: "Kulinarna Awangarda", popularyzujące tą kuchnię.

 

Na swoich pokazach w lekkiej, błyskotliwej i pełnej żartów atmosferze przybliża widzom tajniki przygotowywania produktów w ciekłym azocie oraz smażenia w wodzie.

 

Jego pokazy kulinarne można było oglądać w Telewizji Polskiej, TVN, TVN 24 oraz Polsat Biznes.

 

Redaguje własną rubrykę o tematyce gastronomicznej w czasopismach kulinarnych i na portalach gastronomicznych.

 

Jest stałym współpracownikiem opiniotwórczego portalu organizatorów imprez www.eventspace.pl

 

Jako wielki miłośnik sportów motorowych, od niedawna rozpoczął współpracę z Ekstraligowym Klubem Żużlowym Stal Gorzów jako kucharz.

 

Więcej informacji: www.lukaszkonik.pl