Aktualności Doradcy Smaku

shutterstock_134996138

Sezon na świeże figi

Figi w tradycyjnej polskiej kuchni to klasyczny dodatek do wypieków. Suszone, szare i z mnóstwem pestek zwykle stanowiły jeden ze składników bakalii do ciast. Niekoniecznie apetyczne z wyglądu, są za to cudownie słodkie!

Dziś pochodzące głównie z Turcji, rzadziej z Grecji świeże figi dostępne są w marketach od maja do października. Kuszą piękną fioletową barwą, czasem niemal wpadającą w czerń. Fioletowe figi jada się na surowo, natomiast figi zielone – najlepiej suszyć.

Kupując figi, dobrze zaplanować, co z nich zrobimy, ponieważ są to owoce o krótkiej przydatności do spożycia. Kupując figi, należy wybierać owoce o nieuszkodzonej skórce. Figi można spożywać ze skórką, wystarczy je umyć przed podaniem. Jeśli chcemy przechowywać figi należy ułożyć je na papierowym ręczniku, na metalowej tacy i wstawić bez przykrycia do lodówki.

Figi są słodkie, a ich wyjątkowy smak doskonale łączy się na przykład z mascarpone, serem kozim, szynka parmeńską, a nawet wątróbką czy łososiem.

Zawarte w figach fitosterole wpływają na obniżenie cholesterolu w krwi, są też zasadotwórcze, a codzienna dieta zakwasza organizm. Figi też zawierają też witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A oraz składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez.

Duża zawartość cukrów sprawia, że figi dodają energii, jednak przyrządzając wypieki czy przetwory z figi, warto o tym fakcie pamiętać.

 

 

Garść przepisów od naszych Doradców:

Figi ze śliwkami i sosem szodonowym

Figi z szynką parmeńską i kozim serem

Muszelki drożdżowe z dżemem figowym

Figowa sałatka z ziarnami słonecznika

Figowe muffinki

Figowa sałatka z sosem miodowym

 

Oraz przepisy Doradca Smaku:

 

Gęsie watróbki z patelni

podane na karmelizowanych figach

z płatkami róży i czarnym pieprzem

 

 

Składniki dla 4 osób:

400 g gęsich wątróbek

4 kromki chałki

2 łyżki sklarowanego masła

2 łyżki konfitury z płatków róży

3 łyżki miodu pitnego

50 ml koniaku Martell

8 świeżych fig

Kilka listków świeżej mięty do owoców i kilka do dekoracji

Grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Figi pokroić na cząstki, podsmażyć na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po 5 minutach dodać konfiturę różaną i całość doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem.

Oczyszczone wątróbki pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i szybko obsmażyć w małej ilości tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni. Gorące wątróbki ułożyć na zrumienionej w tosterze chałce. Podawać z karmelizowanymi figami, sosem różanym i świeżą miętą.

 

Karmelizowane świeże figi podane z hiszpańskim serem Torta de Queso Canarejal

 

 

Składniki dla 4 osób:

1 krążek hiszpańskiego sera Torta de Queso Canarejal

4 pokrojone na ćwiartki świeże figi

4 łyżki białego kremu balsamico

2 łyżki masła

½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu Prymat

4 gałązki świeżej mięty

1 bagietka francuska

 

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone figi, skropić kremem balsamico, oprószyć pieprzem i dusić przez około 5 minut. Ser Torta de Queso Canarejal wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed podaniem i przekroić na pół tak, aby można było wyjadać ser małą łyżeczką. Aromatyczne figi podawać na chrupiącej bagietce z hiszpańskim serem.

 

Łosoś norweski zapiekany z serem taleggio,

figami i sosem balsamico

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g filetu z łososia bez skóry

 

Marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

4 gałązki posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków piniowych

Sok z ½ cytryny

Sól, grubo mielony czarny pieprz  do smaku

 

600 g sera taleggio

8 dużych, dojrzałych fig

3 łyżki jasnego kremu balsamico

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Figi obrać i pokroić na cząstki.

Łososia piec około 10 minut w temperaturze  180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi,  smażyć około 5 minut i dodać jasny krem balsamico.

Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

 

Pieczone polędwiczki ze strusia

podane na figach z balsamico

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 polędwiczki ze strusia

 

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 op. pikantnej marynaty do mięs Prymat

1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

2 łyżki musztardy Dijon

 

8 świeżych fig

2 łyżki miodu pszczelego

100 ml octu balsamicznego

1 łyżka masła

1 gałązka rozmarynu

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki ze strusia zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników. Odstawić na 4-6 godzin.

Figi umyć, osuszyć, obrać i podsmażyć na maśle, dodając miód, ocet balsamiczny i rozmaryn. Całość dusić przez około 10-15 minut i doprawić do smaku.

Polędwiczki obsmażyć na patelni, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu polędwiczki ze strusia pokroić w plastry, ułożyć na aromatycznych figach i skropić powstałym sosem.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    przyznam się szczerze, że jeszcze do niczego nie używałam świeżych fig, ale jak patrzę na te pyszności, to myślę że chyba pora to zmienić :)
  • 0
    36267de07d33750bcec85f27c6d45727
    Opublikowano

    wyattearp

    uwielbiam figi ,tam gdzie jeżdżę na wakacje zrywam prosto z drzewa
  • 0
    original
    Opublikowano

    leonowie

    ja najbardziej lubię pieczone :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Skoro figi są zasadotwórcze, to raczej nie zakwaszają organizmu( w tekście jest błednie podane że zakwaszają organizm)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A jak odkwaszanie organizmu ma się do kwasu solnego obecnego i niezbędnego w naszym żołądku? Proszę nie rozpowiadać bzdur o zakwaszeniu organizmu. Można doczytać o kwasicy metabolicznej, ale to kompletnie nie ma związku z tym czy jesz mydło czy cytryny.

Dodaj komentarz