Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figi ze śliwkami i sosem szodonowym.

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fig świeżych 5 szt
śliwki węgierki 15 szt
masło 2 łyżki
miód prawdziwy 1 łyżka
nerkowce 1 garść
wino czerwone 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Figi ze śliwkami i sosem szodonowym.

Na maśle ,miodzie i winie przesmażyć połówki śliwek .
Figi umyć ,przekroić na krzyż do połowy i od dołu lekko ścisnąć ,aby się rozchyliły.
Do środka każdej figi wsunąć połówkę przesmażonej śliwki.
Figi ułożyć w żaroodpornym naczyniu i polać sosem z patelni .
Posypać orzechami lub migdałami.
Zapiekać 10-15 min w temp. 180stop.Czas zapiekania zależy od dojrzałości fig oraz naszych preferencji.
Gotowe figi podajemy z sosem szodonowym .
Sos szodonowy .
3 żółtka
100 g cukru
250 ml wina białego wytrawnego lub półwytrawnego lub słodkiego
Żółtka ubijać z cukrem w kąpieli wodnej ,wlać wino i dalej ubijać ,aż utworzy się gesty sos.
Szodon możemy podawać ciepły i zimny .Jeśli chcemy podać na zimno ,to po zdjęciu z kąpieli wodnej ubijamy ,aż sos całkowicie ostygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.09.2015 12:13
jaki sos :)
Magda60 26.10.2013 20:40
swietny przepis
Janina 30.09.2013 12:45
Pyszności;)
msmors 30.09.2013 12:34
ciekawy przepis
cukiereczek 29.09.2013 17:46
wow ale super przepis
joanna__s 29.09.2013 16:32
Bardzo ciekawy pomysł, wart wypróbowania.
iwi 29.09.2013 16:11
przepyszne te figi
Renata9 29.09.2013 15:06
pyszne te figi ze śliweczką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak