Aktualności Doradcy Smaku

original

Kulinarne podróże: Japonia

 

W Japonii filozofię gotowania można streścić w dwóch słowach: świeżość i prostota. Ogromną wagę przykłada się również do estetycznego sposobu podania. Dzięki temu japońskie posiłki są prawdziwą ucztą smaków i kolorów. W kuchni japońskiej stale obecna jest tradycja przygotowywania ryb i owoców morza bez poddawania ich obróbce cieplnej. Dania przyrządzone na bazie surowych składników są szybkie i wygodne w przygotowaniu, ale też niskokaloryczne.

Historia sushi liczy ponad 13 wieków. Poza Japonią sushi rozpowszechniło się dopiero na początku lat 70 w amerykańskich restauracjach. Sushi oprócz ciekawego i nietypowego azjatyckiego smaku, mieni się orientalnymi kolorami. Dzięki małym porcjom idealnie nadaje się jako przekąska ze znajomymi. Sushi serwujemy najczęściej w towarzystwie sosu sojowego oraz chrzanu wasabi. Możemy zamówić specjalne zestawy w tak u nas popularnych barach sushi lub przygotować je samemu.

 

Przepisy poniżej:

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz