Szwedzka kuchnia to przede wszystkim ryby: flądry, śledzie, makrele, łososie, a oprócz tego balans pomiędzy spożywaniem potraw mięsnych i warzywnych oraz piciem dużych ilości mleka. Niegdyś Szwedzi dodawali do swoich potraw bardzo duże ilości cukru, który był niezbędnym elementem dań mięsnych, czy rybnych. Obecnie w większości unikają tej praktyki, wybierając raczej kuchnię pełną witamin i mikroelementów.
Czy wiesz, że...
Surströmming to narodowa szwedzka potrawa, która niestety nie zyskała uznania w innych zakątkach świata. Jest to sfermentowany śledź, którego tradycja przyrządzania pochodzi jeszcze z czasów, gdy sól mająca działanie konserwujące była bardzo droga. Śledzia wkłada się do puszki, która przybiera kulisty kształt pod wpływem zbierającego się w środku gazu.
Dla miłośników śledzi prezentujemy przepisy:
ROLADKI ZE ŚLEDZIA Z MUSEM Z ŁOSOSIA
Składniki dla 4 osób:
12 filetów ze śledzia norweskiego
Mus z łososia:
400 g wędzonego na gorąco łososia norweskiego bez skóry i ości
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 posiekana w kostkę szalotka
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
Sól, pieprz, tabasco do smaku
Dekoracja:
Gałazki koperku
cząstki cytryny i limonki
Plastry wędzonego łososia norweskiego
12 kaparów
4 łyzki kwaśnej smietany lub gęstego jogurtu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki musu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Filety ze śledzia pokroić w plastry jednakowej grubości, na każdym filecie ułożyć mus z łososia i zwinąć w roladki.
Na każdej roladce ułożyć rulonik z wędzonego łososia norweskiego i udekorować kaparami. Danie podawać z kwaśną śmietaną i cząstkami cytryny.
MARYNOWANE ŚLEDZIE CZOSNKU I KOLOROWYM PIEPRZU Z GRUSZKAMI
Składniki dla 4 osób:
600 g fileta ze śledzia norweskiego
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki Pieprzu kolorowego Prymat
1 łyżka miodu pszczelego
1 główka upieczonego czosnku
5 ziaren Owocu jałowca Prymat
5 ziaren Ziela angielskiego Prymat
3 Liście laurowe Prymat
Sok z 1 cytryny
1 marynowana gruszka w zalewie octowej
Mały pęczek świeżego koperku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wymoczone w zimnej wodzie filety śledziowe osuszamy, obcinamy końcówki i wkładamy do marynaty przygotowanej ze wszystkich połączonych składników.
Po około 12 godzinach filety wyjmujemy z marynaty i układamy na talerzach razem z gruszkami.
Rybę skrapiamy powstałą marynatą i dekorujemy pieczonym czosnkiem oraz świeżym koprem.