Aktualności Doradcy Smaku

original

Kulinarne podróże: Szwecja

 

Szwedzka kuchnia to przede wszystkim ryby: flądry, śledzie, makrele, łososie, a oprócz tego balans pomiędzy spożywaniem potraw mięsnych i warzywnych oraz piciem dużych ilości mleka. Niegdyś Szwedzi dodawali do swoich potraw bardzo duże ilości cukru, który był niezbędnym elementem dań mięsnych, czy rybnych. Obecnie w większości unikają tej praktyki, wybierając raczej kuchnię pełną witamin i mikroelementów.

 

 

Czy wiesz, że...

Surströmming to narodowa szwedzka potrawa, która niestety nie zyskała uznania w innych zakątkach świata. Jest to sfermentowany śledź, którego tradycja przyrządzania pochodzi jeszcze z czasów, gdy sól mająca działanie konserwujące była bardzo droga. Śledzia wkłada się do puszki, która przybiera kulisty kształt pod wpływem zbierającego się w środku gazu.

 

Dla miłośników śledzi prezentujemy przepisy:

 

ROLADKI ZE ŚLEDZIA Z MUSEM Z ŁOSOSIA

 


 

Składniki dla 4 osób:

12 filetów ze śledzia norweskiego


Mus z łososia:

400 g  wędzonego na gorąco łososia norweskiego bez skóry i ości

3 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy miodowej

1 posiekana w kostkę szalotka

1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Sól, pieprz, tabasco do smaku


Dekoracja:

Gałazki koperku

cząstki cytryny i limonki

Plastry wędzonego łososia norweskiego

12 kaparów

4 łyzki kwaśnej smietany lub gęstego jogurtu

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki musu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Filety ze śledzia pokroić w plastry jednakowej grubości, na każdym filecie ułożyć mus z łososia i zwinąć w roladki.


Na każdej roladce ułożyć rulonik z wędzonego łososia norweskiego i udekorować kaparami. Danie podawać z kwaśną śmietaną i cząstkami cytryny.

 

 

MARYNOWANE ŚLEDZIE CZOSNKU I KOLOROWYM PIEPRZU Z GRUSZKAMI 

 

 

Składniki dla 4 osób:

600 g fileta ze śledzia norweskiego

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki Pieprzu kolorowego Prymat

1 łyżka miodu pszczelego

1 główka upieczonego czosnku

5 ziaren Owocu jałowca Prymat

5 ziaren Ziela angielskiego Prymat

3 Liście laurowe Prymat

Sok z 1 cytryny

 

1 marynowana gruszka w zalewie octowej

Mały pęczek świeżego koperku do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Wymoczone w zimnej wodzie filety śledziowe osuszamy, obcinamy końcówki i wkładamy do marynaty przygotowanej ze wszystkich połączonych składników.

Po około 12 godzinach filety wyjmujemy z marynaty i układamy na talerzach razem z gruszkami.

Rybę skrapiamy powstałą marynatą i dekorujemy pieczonym czosnkiem oraz świeżym koprem.

Komentarze

  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    ja tej kuchnie nie znam , nie byłam tam nigdy ;)chętnie sie zapoznam

Dodaj komentarz