Ten dzień musi mieć wyjątkowy smak! Sprawcie swoim pociechom radość i przygotujcie smaczne niespodzianki.
Z okazji Dnia Dziecka składamy wszystkim dzieciakom najserdeczniejsze życzenia! Jeśli chcecie swoim pociechom sprawić niespodziankę, przygotujcie dla nich specjalne menu :).
Marcin Budynek poleca specjalnie dla dzieci…
Burgery drobiowe
Przygotowywanie posiłków dla dzieci, to często zadanie dużo trudniejsze niż gotowanie dla dorosłych. Dzieci mają swoje smaki i ulubione dania (z reguły te, których jako rodzice nie chcielibyśmy im serwować). Niestety jest też sporo składników, których nie lubią.
Ale te burgery na pewno im zasmakują i niewątpliwie również się spodobają, bo wyglądają pięknie i wręcz uśmiechają się do naszych pociech. Do rodziców zresztą też :).
Lista zakupów:
Pierś z kury - 400 g
Śmietana 30% - 100 ml
Sól - wg uznania
Pomidor - 1 sztuka
Pieprz czarny mielony - wg uznania
Ser żółty - 8 plastrów
Jogurt naturalny - 100 ml
Ketchup - 50 g
Ogórek świeży - 6 plastrów
Rzodkiewka - 5 plastrów
Sałata zielona - wg uznania
Bułeczki - 8 małych sztuk
Papier do pieczenia arkusze – wg uznania
Sposób przygotowania:
Mięso kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć, a następnie zmiksować lub zmielić. Dodać śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować małe kotlety i grillować przez około 8 minut między złożonymi arkuszami papieru. Bułki przeciąć na pół i grillować ok. 2 minuty, również przy użyciu złożonego arkusza papieru do pieczenia. Jogurt wymieszać z keczupem. Połówki bułek posmarować sosem. Następnie ułożyć na nich sałatę, ser, grillowany kotlet i warzywa.
Domowe lizaki malinowe
Czasami fajnie jest wrócić do czasów dzieciństwa i powspominać proste domowe sposoby na kulinarne przyjemności. Ci, którzy pamiętają czasy, w których prawie nic nie było można kupić i kiedy sklepy świeciły pustkami, będą wiedzieli o czym mówię :). A jak wiadomo – Polak potrafi. Wspominając swoje dzieciństwo, polecam przygotowanie domowych lizaków malinowych. Super zabawa dla dzieci i ich rodziców.
Lista zakupów:
Sok malinowy - 2 łyżki stołowe
Cukier - 4 łyżki stołowe
Czekolada - 4 łyżki stołowe
Patyczki drewniane - 13 sztuk
Papier do gotowania 12 m - wg uznania
Sposób przygotowania:
Powoli podgrzać sok malinowy z cukrem, do uzyskania konsystencji delikatnego karmelu.Na arkusz papieru do gotowania wylać kółka z karmelu. Po chwili na karmel zetrzeć czekoladę i do połowy każdego kółka włożyć patyczki. Wystudzić. Po wystudzeniu lizaki są gotowe do jedzenia.Domowe lizaki najlepiej smakują, jeśli do ich przygotowania użyjemy soku malinowego z babcinej spiżarni. Oczywiście możemy też przygotować lizaki o innych smakach.
Mini sataye z kurczaka panierowane w płatkach cynamonowych
I kolejny przysmak dla dzieci… Przepyszne sataye z kurczaka – delikatne, w chrupiącej panierce i z uwielbianymi przez większość dzieciaków płatkami cynamonowymi. Na pewno zasmakują nie tylko maluchom :).
Lista zakupów:
Pierś z kurczaka - 4 sztuki
Płatki cynamonowe - 8 łyżek stołowych
Bułka tarta - 4 łyżki stołowe
Jaja kurze - 4 sztuki
Marchew młoda - 4 sztuki
Sól - wg uznania
Olej lub woda - wg uznania
Papier do pieczenia arkusze - 4 listki
Sposób przygotowania:
Umytą marchewkę pokroić w cienkie wstążki.Pierś z kurczaka pokroić wzdłuż na długie paski i przyprawić solą. Przygotować drewniane szpikulce do szaszłyków i nałożyć na nie kurczaka formułując literę „S”.Sataye obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie w rozgniecionych płatkach cynamonowych zmieszanych z bułką tartą.Przygotować arkusz papieru do pieczenia, wyciąć z niego koło wielkości patelni do smażenia. Na patelnię wlać kroplę oleju lub wody i położyć na nią papier.Szaszłyki ułożyć na papierze i smażyć bez dodatku tłuszczu. Mini sataye z kurczaka serwować z cienkimi wstążkami surowej marchewki. Smacznego!