Sposób przygotowania

1. Białka ubić na sztywną piane (jak przekręcimy naczynie to nie wypadnie) dodać cukier ubić
2. dodać żółtka zamieszać ubić krótko
3. dodawać pomału przesianą mąkę i delikatnie mieszać ręką lub drewniana łyżką lub łopatką
4. na blachę położyć pergamin lub papier do pieczenia
5. wylać równomiernie masę
6. wstawić do nagrzanego na 180 stopnie piekarnika piec 10 min
7. (można do maki dodać trochę kakao a mniej mąki masa będzie ciemna i ładnie wygląda z jasnym kremem)
8. po upieczeniu biszkopt wyjąc do ostygnięcia, zdjąć papier (jak odchodzi z ciastem to papier zwilżyć wodą np pędzelkiem) smarujemy kremem (lub budyń własnoręcznie zrobiony + margaryna + sok z cytryny) i wzdłuż jednego brzegu układamy pasek (1,5-2cm grubości) wystudzonej galaretki na długość rolady, zwijamy roladę zaczynając od brzegu z galaretką. roladę smarujemy z wierzchu kremem i posypujemy wiórkami lub polewą czekoladową robiąc paski jak zebrze trochę bardziej niezgrabne

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !