Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w piekarniku
Żeberka duszone w piekarniku to przepis dzięki któremu uzyskacie wyjątkowo soczyste, kruche i rozpadające się mięso idealne na obiad. Żeberka duszone w piekarniku w 180 stopniach przez ok 2 godziny stają się wyjątkowo delikatne, a mięso samo odchodzi od kości. W tym przepisie żeberka nie zostały wcześniej zamarynowane, a oczyszczone, osuszone i natare czosnkiem, papryką, pieprzem i kurkumą. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by poddać je procesowi marynowania, ale nie jest to konieczne.
1. Żeberka, chude i mięsiste, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na kawałki do 2 kostki. Natarłam czosnkiem, papryką pieprzem i odrobiną kurkumy*. Skropiłam sosem sojowym.
2. 2 duże cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę.
3. Kawałki mięsa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym przesypując cebulą. Wlałam ok. 1 szkl. wody i wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. - naczynie było przykryte szklaną pokrywą. Dusiłam ok. 2 godzin, ale co ok. 30 min. zaglądałam i obracałam kawałki żeber.
4. Podałam z ryżem i surówką. Sosu nie zagęszczałam bo cebula w tak długim pieczeniu rozpadła się i był wystarczająco zawiesisty.
*Do mięsa można dodać sól - ilość uzależniona od preferencji smakowych.