Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żeberka duszone w piekarniku

4.9
(43)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Żeberka duszone w piekarniku to wyjątkowa propozycja dla wszystkich fanów mięsa, delektujących się w soczystych i delikatnych sztukach. Chcecie wypróbować ten przepis? Do dzieła!

Składniki:

żeberka wieprzowe
1,5 kilograma
cebula
2 sztuki
Czosnek suszony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat
sos sojowy jasny
6 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w piekarniku

Żeberka duszone w piekarniku to przepis dzięki któremu uzyskacie wyjątkowo soczyste, kruche i rozpadające się mięso idealne na obiad. Żeberka duszone w piekarniku w 180 stopniach przez ok 2 godziny stają się wyjątkowo delikatne, a mięso samo odchodzi od kości. W tym przepisie żeberka nie zostały wcześniej zamarynowane, a oczyszczone, osuszone i natare czosnkiem, papryką, pieprzem i kurkumą. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by poddać je procesowi marynowania, ale nie jest to konieczne. 

1. Żeberka, chude i mięsiste, opłukałam i osuszyłam. Pokroiłam na kawałki do 2 kostki. Natarłam czosnkiem, papryką pieprzem i odrobiną kurkumy*. Skropiłam sosem sojowym.

2. 2 duże cebule obrałam i pokroiłam w drobną kostkę.

3. Kawałki mięsa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym przesypując cebulą. Wlałam ok. 1 szkl. wody i wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. - naczynie było przykryte szklaną pokrywą. Dusiłam ok. 2 godzin, ale co ok. 30 min. zaglądałam i obracałam kawałki żeber.

4. Podałam z ryżem i surówką. Sosu nie zagęszczałam bo cebula w tak długim pieczeniu rozpadła się i był wystarczająco zawiesisty.

 

*Do mięsa można dodać sól - ilość uzależniona od preferencji smakowych.

Żeberka duszone w piekarniku to przepis idealny na niedzielny obiad. Podany z ulubioną surówką, sałatką z kapusty i ziemniaczkami, stanowi pełnowartościowy posiłek idealny dla całej rodziny. Jeśli spodobał Wam się ten przepis - koniecznie wypróbujcie!

Więcej przepisów na wyjątkowe dania z żeberkami w roli głównej znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

ŻEBERKA DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE

ŻEBERKA DUSZONE NA PATELNI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 07.02.2012 19:00
mmmm
BozenA 07.02.2012 19:00
mmmm
Misia90 16.09.2011 20:20
ekstra
Marysia 16.09.2011 20:07
super
Karolina69 16.09.2011 18:14
fajne
ilka_86 16.07.2011 08:20
pyszne
Ewelina47 21.03.2011 18:50
uwielbiam
SmacznaPyza 25.01.2011 12:43
i tak też smakowały :-)
Misiek1 25.01.2011 11:46
wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak