Przepis i sposób przygotowania na: Tort Zygzak
Krem
śmietana-0,75l śmietany kremowej 30%,
2 łyżki cukru,
1op.cukru wanilinowego,
1 łyżka żelatyny;
Krem maślany
1margaryna Palma,
1 jajko,
0,5 szkl.cukru,
esencja cytrynowa;
Nasączenie
-sok owocowy;
Masa cukrowa dekoracyjna,
barwnik spożywczy-czerwony,żółty,niebieski,
spirytus,
4 ciastka kruche okrągłe w czekoladzie.
Krem śmietana-żelatynę zamoczyć w 0,5szkl.zimnej wody,jak spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej,ostudzić.Śmietanę ubić z cukrami,połączyć z żelatyną.Placki nasączać sokiem owocowym,przekładać śmietaną,schłodzić Krem maślany-jajko z cukrem ubić na puszystą masę,osobno ubić margarynę(masło opcjonalnie),połączyć,dodać esencję.Tort dokroić do kształtu samochodu.pokryć kremem maślanym,schłodzić. Masę cukrową zabarwić na różne kolory,rozwałkować,pokryć tort,dociąć kształt oczu,uśmiech,okna.Wkleić ciastka jako koła