Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po japońsku
Przepis na rybę po japońsku jest bardzo zbliżony do tego na rybę po grecku. W jednym jak i drugim, główną rolę odgrywają filety rybne oraz sos pomidorowy, którym doprawia się rybę z warzywami. Jak zrobić rybę po japońsku? Filety rybne wystarczy doprawić, obtoczyć w przygotowanym cieście i smażyć, a następnie postępować zgodnie z krokami z przepisu. W porównaniu do ryby po grecku, rybę po japońsku zestawia się z pokrojonymi w kosteczkę ogórkami konserwowymi oraz papryka konserwową.
Ryba po japońsku przepis:
1. Rybę posypać przyprawą uniwersalną, obtoczyć w cieście i smażyć na gorącym oleju.
2. Zrobić zalewę z 4 szklanek wody, olej (1 szklanka0, cukier, ketchupu, octu i koncentratu pomidorowego, zagotować.
3. Rybę włożyć na miskę, dodać pokrojoną cebulę, paprykę i ogórek konserwowy i zalać zalewą.
5. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień.