Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec z ananasem
4 białka
1 szkl cukru
20 dag wiórek kokosowych
KREM ANANASOWY:
1 kostka masła
1 puszka ananasów (sok przelać do szklanki, ananasy pokroić w kostkę)
0,5 budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
POLEWA KAKAOWA:
3 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
2 łyżki kakao
3 dag masła
BISZKOPT ORZECHOWY: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku dalej ubijając, pianę delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i orzechami. Upiec biszkopt.
PLACEK KOKOSOWY: Białka ubić z cukrem na sztywno, wymieszać z kokosem, upiec ok. 25-30 min w tem 180 stopni.
KREM ANANASOWY: Przelany sok z ananasa uzupełnić wodą do pełnej szklanki. odlać troszkę do garnka, zagotować z cukrem. Do pozostałej ilości soku dodać żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do garnka, ugotować budyń, wystudzić. Rozetrzeć masło na pulchną masę, dodawać po łyżce budyniu, na końcu dodać ananasa pokrojonego w kostkę.
POLEWA KAKAOWA: Składniki polewy podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia, nie dopuścić do zagotowania.
Na biszkopt orzechowy wyłożyć krem ananasowy, przykryć plackiem kokosowym i polać polewą.