Drożdże wsypać do czystej, wyparzonej butelki o objętości - 1 l, zalać przegotowaną i ostudzoną wodą zatkać butelkę kawałkiem płótna i pozostawić w temperaturze pokojowej. Nazajutrz wyspać łyżeczkę cukru i drobinę pożywki dla drożdży, wymieszać i nadal trzymać w umiarkowanym cieple. Po dwóch, trzech dniach zawartoŻć butelki zacznie poruszać się w płynie ukażą się banieczki powietrza, a na powierzchni piana. Drożdże są wówczas gotowe do rozpoczęcia pracy z owocami. Owoce, zebrane najlepiej wówczas, gdy przemarzną przebrać umyć pokroić wrzucić do dużego, glinianego garnka i zalać 5 l wrzącej wody. Następnego dnia dodać 1 l syropu zawierającego 1 kg cukru, 2 g pożywki i butelkę dobrze fermentująych drożdży, wszystko to dokładnie wymieszać z owocami, zawiązać garnek płótnem i zostawić w cieple na 5 dni. Po upływie tego czasu płyn zlać znad osadu, owoce wycisnąć przepłukać dwoma litrami przegotowanej wody, wlać do gąsiora i dodać 2 l syropu zawierającego 2 kg cukru. 10 g kwasu cytrynowego i 2 g pożywki dla drożdży. Zamknąć gąsior korkiem z rurką fermentacyjną zostawić go na 4-6 tygodni. Zlać młode wino znad osadu i ponownie wlać do gąsiora na kilka miesięcy, po czym rozlać do butelek.